Of je een beschuit met muisjes met glutenallergie, glutenintollerantie of Coeliakie kan eten tijdens een babyshower of op kraamvisite? Wij leggen het in dit blog voor je uit.

Onlangs kregen we te horen dat onze kleinste Koekepeertje Coeliakie bleek te hebben. Na maanden lang van dunne ontlasting en overgeven tijdens het eten, kwamen we er bij het consultatiebureau achter dat hij zelfs in groei en gewicht aan het verminderen was. Bij de kinderarts hebben we toch een bloedonderzoek laten doen. Hieruit bleek dat hij te veel antistoffen heeft tegen gluten. Heel vervelende uitslag natuurlijk.. eigenlijk hoop je stiekem op een glutenallergie dan, want dan kan hij er nog overheen groeien. Nu met Coeliakie blijft hij altijd gevoelig voor gluten en moet hij (en wij) ermee leren leven.

Wat is Coeliakie?

Coeliakie (je spreekt het uit als soe-lie-a-kie) is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een overgevoeligheid voor gluten. Het lijkt op een glutenintolerantie of glu, maar deze vormen kunnen van tijdelijke aard zijn. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten, zoals in tarwe, gerst en rogge, veroorzaakt dit een ontstekingsreactie in de dunne darm.

Deze ontsteking beschadigt de bekleding van de dunne darm en verstoort de opname van voedingsstoffen, wat kan leiden tot buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid. Het kan echter ook andere symptomen veroorzaken, zoals bloedarmoede, botpijn, huiduitslag, stemmingsstoornissen en problemen met de groei bij kinderen.

Mensen met Coeliakie blijven levenslang gevoelig voor gluten. Sommigen krijgen buikpijn bij het eten van gluten, anderen kunnen zelfs ziek worden door het eten van voedsel waar minimale gluten in voorkomen. Er bestaat geen medicijn of behandeling tegen Coeliakie, behalve het aanpassen van het dieet.

Zijn muisjes glutenvrij?

Nee, de bekende Muisjes zijn helaas niet glutenvrij. Op de ingrediëntenlijst staat dat het tarwe en glutenbevattende granen bevat en dat is erg jammer. Dit betekent dat mensen met een glutenallergie, glutenintolerantie of Coeliakie ziek ervan kunnen worden.

Is beschuit glutenvrij?

Nee, van origine bevat beschuit glutenbevattende granen, rogge en tarwe, allemaal ingrediënten die dus gluten bevatten. Nu zijn er tegenwoordig allemaal glutenvrije alternatieven voor beschuit. Hier geven we een paar voorbeelden van onze favo glutenvrije beschuitjes:

  • Schar Zwieback beschuit (ah) Deze knapperige beschuitjes zien er uit als kleine broodjes kwa vorm maar hebben dezelfde knapperigheid als een beschuitje. Daarnaast zijn ze nog lactose vrij en vegan, helemaal super! Bekijk deze beschuitjes
  • Beschuit Gluten Free (Nutrifree). Zijn gemaakt van rijstzetmeel dus zijn van nature glutenvrij. Ze hebben ook de vorm van een broodje, en worden per zes verpakt, dus handig om mee te nemen. Bekijk deze beschuitjes
  • Jumbo Lekker vrij van Gluten beschuit (Jumbo). Wel met de ronde vorm zoals we ze kennen, wel iets andere dikte. Deze “beschuitjes”  komen wel het beste in de buurt van de beschuitjes die we kennen. Bekijk deze beschuitjes

Kan je met glutenallergie, glutenintolerantie of Coeliakie wel een beschuitje met muisjes eten?

Ja, dat kan! Je kan een beschuit met muisjes met glutenallergie eten. Echter niet met de producten zoals je ze kent, maar met een beetje meer uitzoekwerk kan je ook genieten van een beschuit met muisjes op kraamvisite.

Wat heb je daar voor nodig?

  1. Het begint natuurlijk met glutenvrije beschuit, zoals hierboven beschreven.
  2. Als muisjes kun je kiezen voor Koekepeertjes.  Deze proeven precies hetzelfde, alleen zonder de anijskorrel en dus zachter. Koekepeertjes zijn glutenvrij. In de lijn van het productieproces van de Koekepeertjes worden geen stoffen met gluten gebruikt. Echter worden in de fabriek producten gemaakt waar gluten in zitten, maar volgens onze producent is er geen mogelijkheid op kruisbestuiving (we willen het wel even gezegd hebben).

Wil je eerst de Koekepeertjes proberen? Klik hier voor een gratis proefzakje.